Adjon az isten

 

 

1989-év

1. Január 28.

Népfelkelés volt... A kor legnépszerűbb rádióműsorában, a 168 órában Pozsgay Imre elmondja, hogy az általa vezetett bizottság szerint 1956 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt. Egy pillanat alatt szabadul el a pokol és nyilatkozik boldog-boldogtalan összevissza '56-ról, mert azt azért sejteni lehetett, hogy ezzel az átminősítéssel az egész 32 éves rendszer, a Kádár-korszak legitimitása kérdőjeleződött meg. A kezdeti zűrzavar már önmagában is lehetővé tette, hogy több évtizednyi elhallgattatás után hónapokig 1956 aprólékos tárgyalása legyen a legfontosabb vitakérdés.


Április 5. Nagy Imre és mártírtársainak kihantolása
Erdei Katalin
2. Március 15.

Hivatalos oldalról számtalan ajánlat hangzik el annak érdekében, hogy ezen a napon "ünnepeljen együtt a nemzet" - ám az ellenzéki szervezetek mindenütt külön tartják a megemlékezéseket. A tömeg emiatt mindenütt jóval nagyobb, mint a hivatalos rendezvényeken. Közvélemény-kutatások nélkül is le lehetett mérni a közhangulat váratlanul nagyarányú fordulatának méreteit.

3. Március 22.

A nyolc legjelentősebb ellenzéki szervezet megalakítja az Ellenzéki Kerekasztalt, amelynek keretében később rendszeresen egyeztetik politikai lépéseiket és követeléseiket. Az MSZMP, illetve a kormány eleinte megpróbál külön-külön tárgyalni velük, s különféle trükkökkel halogatja a hosszabb távú megegyezések kezdeteit. Ám június 13-án végre elkezdődhetnek a Nemzeti Kerekasztallá átalakult fórum megbeszélései. A szélesebb közvéleménynek jó ideig nem sok fogalma lehet mindama kérdések jelentőségéről, amit e fórumokon szakértők és politikusok százai nap mint nap megvitatnak.

4. Június 16.

A magyar rendszerváltás tömeglélektani csúcspontja, '56 áldozatainak újratemetése. Negyedmilliónyian a Hősök terén, otthon pedig milliók kaptak lehetőséget arra, hogy legalább egyetlen napra, de gyászoljanak és átgondolhassák addigi életüket. Szimbolikus alkalom egy zavaros kor lezárására, egy nap béke és méltóság, csönd és feloldozás.

5. Július 6.

Meghal Kádár János, és sokak meglepetésére nyolc nappal későbbi temetése legalább akkora tömegeket mozgatott meg, mint az egy hónappal korábbi újratemetés. Feltehetően ez is százezrek számára szimbolikus alkalommá vált arra, hogy lezárják magukban azt a múltat, amivel amúgy is nehezükre esett valamit kezdeni.

6. Július 22.-augusztus 4.

Időközi képviselői választások, a visszahívások, illetve lemondások miatt megüresedett választói körzetekben. Mind az öt városban az ellenzék jelöltjei aratnak egyértelmű győzelmet az MSZMP - egyébként helyben népszerűnek tartott, reformelkötelezett - képviselőivel szemben. A kerekasztal-tárgyalások derekán mindez kézzelfogható, mondhatni, több tízezres mintán kipróbált közvélemény-kutatási jelzést adott arról, hogy mi lesz várható egy esetleges szabad választáson...


Szeptember 18. Az Ellenzéki Kerekasztal ülése
Bánhalmi János
7. Szeptember 11.

A magyar kormány - hosszas, bár kevéssé ismert háttértárgyalások után - úgy dönt, hogy a hazánkban tartózkodó NDK-állampolgárok szabadon kimehetnek Ausztriába. A következő hetekben mintegy százezren élnek is ezzel a példátlan szabadsággal. E döntés nemzetközi hatásait akkor még talán kevesen mérték fel, ma már tudjuk, hogy az egész kelet-európai újjárendeződés egyik legfontosabb gesztusáról volt szó - annak minden kockázatával együtt.

8. Szeptember 18.

Megállapodnak a hatalmi átmenet forgatókönyvéről, megteremtik a hatalmi átalakulás közjogi alapjait, aláírják a negyedévnyi alkudozás nyomán kialakított intézményi rend dokumentumait. Ezzel megteremtődtek Magyarországon a békés átmenet feltételei. A régi parlament októberben - a Németh-kormány hatékony ösztökélésére - törvényekké írja át a megállapodást, s október 23-án ki lehet kiáltani a Magyar Köztársaságot.

9. November 26.

Sikeresen lezajlik az ellenzék radikális részének nyomására megtartott "négyigenes"népszavazás. Láthatóvá váltak az ország új típusú politikai megosztottságának első körvonalai és az is, hogy mégiscsak milliókat érdekelnek az átalakulás kérdései. Évtizedek óta először lehetett szabad választási kampányt szervezni/lebonyolítani. Tulajdonképpen ez volt a márciusi választás főpróbája.

1o. November-december

Recseg-ropog az egész kelet-európai szocialista tábor politikai felépítménye. Leomlik a berlini fal, lerombolják a szófiai pártbizottságot, Prágában az utcán dől meg a rendszer, Romániában kivégzik a Ceausescu házaspárt. Nálunk december 8. és 10. között háromnapos "nemzeti csúcson" alkudozik a kormány az ellenzékkel a választásokig tartó időszak szükséges gazdasági döntéseiről a csődhelyzet elkerülése érdekében.

Az írás egy olyan sorozat második része, amely kéthetente jelentkezik, s minden darabja az 1988-tól 2008-ig terjedő két évtized egy-egy esztendejének jellegzetes történéseit és különleges helyzeteit idézi fel, illetve elemzi. A képeket Rédei Ferenc válogatta.